Constantin Andrei

Constantin Andrei face parte din prima promoție (1995) de absolvenți universitari cu specialitatea „chitară clasică” din România. În lucrarea sa „Lăuta – destinul unui instrument”, profesorul universitar doctor Ștefan Angi (în calitate de prefațator) îl descrie pe Constantin Andrei ca fiind un ”... reprezentant de frunte al artei interpretative la lăută și chitară, teoretician și pedagog al artei interpretative muzicale …”.

Este absolvent al Școlii Populare de Artă din București, promoția 1982, la clasa prof. Simion Sihota, precum și al Academiei de Arte „George Enescu” din Iași, promoția 1995, la clasa conf. univ. Mihai Babii. Din 2007 până în prezent este Conferențiar Universitar Doctor al Academiei Naționale de Muzică „Gheorghe Dima” din Cluj-Napoca și Decan al Facultății de Muzică din Piatra-Neamț.

În palmaresul său se regăsesc nenumărate premii la competiții naționale printre care Marele Trofeu al Festivalului Internațional de Chitară Clasică din Sinaia (1988), ediție în care de asemenea câștigă Premiul Întâi la categoria „muzică de cameră„ în duet, alături de fratele său, Aurelian Andrei. Constantin este membru în formațiile camerale „Trio Andrei” (trei chitare, alături de cei doi frați ai săi, Aurelian Andrei și Adrian Andrei) precum și „Duo Melos” (chitară-vioară, alături de violonistul Titus Flueraș).

Constantin Andrei activează în promovarea și dezvoltarea școlii interpretative de chitară atât în spațiul românesc, cât și peste hotare, fiind totodată un pedagog și un interpret desăvârșit. A concertat și a susținut cursuri de măiestrie în România, Franţa, Germania, Italia, Ungaria, Republica Cehă, Austria, Spania, Belgia, Olanda, China, Japonia, SUA, etc. Are numeroase înregistrări și apariții TV în colaborare cu Radio România și posturile TV din România, în prezent colecția sa numărând nu mai puțin de 14 albume.

Este invitat la cele mai prestigioase competiții de gen printre care Festivalul Internațional „Musical Spring” – Praga și Festivalul Internațional de Chitară Clasică – Sinaia. Constantin Andrei este Director Artistic al Festivalul Internațional de Chitară Transilvania – Cluj-Napoca, precum și președinte al Asociației de Chitară Transilvania.

Înapoi