Ștefan Trifan

Unul dintre cei mai proeminenți profesori de chitară din România, Ștefan Trifan, a început să cânte la vioară la vârsta de șase ani, în orașul natal, Roman. A descoperit chitara la vârsta de cincisprezece ani și începe să studieze cu multă seriozitate la clasa profesorului Ionel Țigănuș de la Liceul de Arte din Piatra Neamț. În 1997 este admis la noua clasă de chitară formată de Constantin Andrei la Academia de Muzică ”Gheorghe Dima” din Cluj-Napoca. Absolvă cu succes cursurile de licență în 2003, iar în 2005 pe cele de masterat la aceeași instituție. În 2012 obține titlul de Doctor în Muzică cu distincția ”Summa Cum Laude”, sub conducerea profesorului Pavel Pușcaș.

Începe să predea încă din anii de studenție, din 2000, la Școala de Muzică "Sergiu Celibidache" din Roman, și apoi, din 2003, la Liceul de muzică "Sigismund Toduță" din Cluj-Napoca. Din 2013 este asistent universitar al Academiei de Muzică "Gheorghe Dima".

Ștefan Trifan este unul dintre cei mai prolifici profesori de chitară din România, având nenumărate succese cu elevii și studenții săi. În mai puțin de douăzeci de ani, elevii săi au câștigat peste 400 de premii, dintre care mai mult de 100 fiind premii întâi obținute în competiții internaționale. A primit numeroase distincții pentru meritele sale și este invitat în mod regulat în jurii și pentru a susține cursuri de măiestrie în diverse concursuri și festivaluri internaționale din țară și din străinătate.

În 2006, alături de profesorul și colegul său, Constantin Andrei, fondează Asociația de Chitară Transilvania în Cluj-Napoca, iar din 2004 este director executiv al Festivalului Internațional de Chitară Transilvania.

Înapoi